Kolhydrater

Kolhydrater är den viktigaste energikällan i kosten. Bröd och andra produkter av sädesslag innehåller mycket kolhydrater. Godis och läsk innehåller också mycket kolhydrater men bara i form av socker och innehåller därmed inga näringsämnen alls. Man bör äta både långsamma och snabba kolhydrater. Det bästa, enligt de flesta, är att äta långsamma eftersom de håller dig mättare längre. Detta beror på att de långsamma kolhydraterna innehåller mer fibrer och ger dig en mer jämn energinivå.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för socker, stärkelse och kostfiber. Stärkelse bryter kroppen ner till glukos som behövs för att cellerna ska kunna få energi, men när glukosen tas upp kallas det för blodsocker. Blodsockernivån bör ligga på en jämn kurva, alltså nivån socker du har i blodet vid en viss tidpunkt. För att få en jämn kurva kan du äta med jämna mellanrum eller äta mest långsamma kolhydrater eftersom de ger en jämn blodsockerkurva.

Snabba kolhydrater:
Godis
Socker
Pasta
Ris
Vetebröd

Långsamma kolhydrater:
Frukt
Grovt bröd med hela korn
Råris
Mörk choklad

Då det kan vara bra att äta snabba kolhydrater är efter träning. Detta är på grund av att kroppen använder sig av kolhydrater när musklerna arbetar, och när man då tränar blir det nästan slut på kolhydrater och kroppen måste bygga upp förådet av kolhydrater snabbt för att inte muskler ska ta skada och för att cellerna ska kunna byggas upp. Därför kan det vara bra att få i sig socker efter träning, bara för att få upp nivån snabbare.

Det är också viktigt att få i sig kolhydrater eftersom hjärnan behöver dem för att kunna fungera. Om du äter för lite kolhydrater kommer du garanterat att märka det eftersom du kommer att bli slö och orkeslös, orsakerna till varför det är så kan du hitta i texten ovan.


Kommentarer
Postat av: Källan

Information delvis från http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolhydrater

2008-04-28 @ 22:31:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0